Wyposażenie do gastronomii czyli jak otworzyć restaurację

Wyposażenie do gastronomii czyli jak otworzyć restaurację

lokal gastronomicznyPopularyzacja programów kulinarnych w Internecie, telewizji oraz za pośrednictwem gwiazd kina i muzyki sprawiła, że coraz większa ilość osób zdecydowała się na realizację marzeń o stworzeniu własnego lokalu gastronomicznego. Pragnienie posiadania kawiarni, baru czy firmy cateringowej, małych i przytulnych, oraz tych dużych i gwarnych sprawiło, że branża gastronomiczna zanotowała ogromny wzrost zainteresowania nie tylko swoim sprzętem, ale i drobniejszymi akcesoriami oraz meblami. Wyposażenie do gastronomii musi spełniać nie tylko szereg ścisłych wytycznych z zakresu bezpieczeństwa czy higieny, ale i oczekiwania użytkowników, dlatego też współczesne firmy produkujące wyposażenie do gastronomii zatrudnia nie tylko fachowców – techników, inżynierów czy serwisantów, ale i designerów – projektantów czuwających nad ergonomicznością mebli, garnków, patelni i chłodziarek oraz ich funkcjonalnością i atrakcyjnym wyglądem.

Ze względu na to, że współczesne restauracje i kawiarnie muszą się wyróżniać czymś na tle niezwykle bogatej konkurencji, meble i urządzenia muszą pasować do całego wystroju i wyróżniać się oryginalnym kształtem oraz sposobem ich ustawiania. Minęły już czasy kiedy garnki wyglądały identycznie, a meble miały po prostu stać na swoim miejscu. Wyposażenie do gastronomii XXI wieku jest wielofunkcyjne, miłe dla oka i nieskomplikowane w obsłudze, pomimo zawarcia w nich niezwykle precyzyjnych i zelektronizowanych mechanizmów działania. Każdy, kto marzy o rozpoczęciu swojej kariery w branży restauratorskiej widzi w swojej wyobraźni wystrój, menu, fantastyczną obsługę, smaczne potrawy oraz twarze zadowolonych klientów, zanim jednak będzie mógł cieszyć się szacunkiem odbiorców i swoich konkurentów z branży, będzie musiał przejść długą i trudną drogę do sukcesu. Niezależnie od ambicji, entuzjazmu, zasobności portfela oraz znajomości mechanizmów handlowych, ciężka praca jest nieunikniona. Wiadomo oczywiście, że znacznie łatwiej jest funkcjonować osobom posiadającym już pewne doświadczenie lub posiadającym już swoje własne lokale, a osoby stawiające pierwsze kroki na drodze do sukcesu muszą uzbroić się w cierpliwość i zakasać rękawy, jednak i jedni i drudzy mogą stanąć przed szeregiem trudności, które nie zawsze ograniczają się do decyzji dotyczących samego wystroju, charakteru wnętrza czy wytypowania najlepszego sprzętu, jakim jest wyposażenie do gastronomii.

Nierzadko pierwszą przeszkodą są już same kwestie prawne i urzędowe, każda bowiem restauracja, kawiarnia czy bar, niezależnie od rodzaju serwowanych potraw czy wielkości, musi spełniać szereg surowych norm prawnych, higienicznych i bezpieczeństwa. Biurokracja może zniechęcić nawet najbardziej entuzjastycznie nastawionych kandydatów na szefów kuchni, dlatego też warto poznać najważniejsze kwestie, które trzeba będzie zrealizować przed przystąpieniem do projektowania wnętrza swojego lokalu. Pierwszy krok to oczywiście założenie działalności gospodarczej, drugi natomiast to inwestycja w lokal. Brzmi nieskomplikowanie, ale takie nie jest. Trzeba bowiem zastanowić się czy lokal będzie wynajmowany, czy własnościowy oraz jaki będzie jego standard, wielkość i lokalizacja, ponieważ od tych czynników zależy ich cena oraz koszty utrzymania. Wiadomo bowiem, że najdroższe lokale pojawiają się w największych miastach oraz bezpośrednio w ich centrach, co może oczywiście być – wbrew pozorom – niezwykle opłacalne. Restauracja w atrakcyjnym miejscu może sprawić, że lokal będzie cieszył się zainteresowaniem osób nie znających obrzeży miasta, przez co nakłady inwestycyjne mają szansę szybko się zwrócić. Oczywiście wszystko zależy od sprawności inwestycyjnej oraz umiejętności kierowania tego typu miejscem.

wypiekiKażde miejsce musi być oczywiście zaakceptowane przez Inspektorat Sanitarny, dlatego też musi spełniać wszystkie normy czystości i bezpieczeństwa. Od tego zależy także to, jakie wyposażenie do gastronomii będzie się w nim znajdować, przed przystąpieniem do meblowania restauracji trzeba bardzo dobrze przemyśleć to, ile osób będzie obsługiwanych przez gastronomię, na jak dużej powierzchni będą się znajdować stoliki, gdzie będzie się znajdować część kuchenna niedostępna dla wzroku konsumentów, gdzie będzie zlokalizowane zaplecze, miejsce na piece, lodówki czy zmywarki. Wiadomo także, że gastronomia nie będzie mogła działać bez zezwoleń przeciwpożarowych, dlatego też należy zadbać o sprawność instalacji, ilości gniazdek, przyłączy czy kratek odpływowych. Niezwykle istotny dla początkującego przedsiębiorcy jest oczywiście dokładny i porządnie przemyślany biznesplan, dzięki któremu łatwiej będzie pozyskać wsparcie finansowe oraz koordynować postęp prac nad całym przedsięwzięciem. Rzetelny plan działań powinien uwzględniać ewentualne zyski, pola ryzyka, konkurencję, ceny, koszty zatrudnienia oraz koszty wystroju czy wyposażenia wnętrza.

Pod uwagę powinny być wzięte także koszty cykliczne, jak chociażby comiesięczne opłaty za prąd, wodę i gaz. Koszty sprzętu stanowią bardzo wysoki procent całej inwestycji, dlatego też rozmyślnie trzeba wytypować swoje wyposażenie do gastronomii. Wiadomo, że na początku każdy pieniądz jest niezwykle cenny, należy się jednak zastanowić czy kupując tańsze odpowiedniki mebli czy urządzeń elektrycznych, faktycznie zaoszczędzi się fundusze. Może się bowiem okazać, że koszty eksploatacyjne czy serwisowe znacznie przekroczą wartość urządzeń, które mogłyby być zastąpione droższymi, ale mniej awaryjnymi. Oczywiście tańsze nie zawsze oznacza gorsze, ponieważ wielu znakomitych producentów co jakiś czas organizuje wyprzedaże czy promocje swojego wyposażenia, warto jednak dokładnie porównywać oferty i wybierać sprzęt zwracając uwagę na ich specyfikację techniczną, funkcjonalność oraz gwarancję. Wyposażenie do gastronomii powinno być wybierane pod kątem wielkości lokalu oraz ilości serwowanych dań, nie ma bowiem potrzeby, aby skomplikowane i wielkogabarytowe piece konwekcyjno-parowe znajdowały się w kuchni przystosowanej do wydawania niewielkiej ilości dań. Każdy początkujący restaurator powinien więc dokładnie przemyśleć swoje wybory i nie zrażać się, kiedy na ich drodze będą pojawiały się trudności czy przeszkody.